środa, 2 marca 2011

Sałatka nicejska


Sałatka nicejska

Pyszna, pożywna i łatwa w wykonaniu.

Na 1 porcję będziemy potrzebować:
pomidora
jajko ugotowane na twardo
sałatę lodową albo taką gotową mieszankę sałat dostępną w sklepach
kilka oliwek przekrojonych na pół
puszkę tuńczyka w sosie własnym
2-3 rybki anchovis do smaku
cebulę pokrojoną w plasterki

Do miski wkładamy sałatę, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę lub większe kawałki, jak kto lubi. Tuńczyka odsączamy na sitku, rozdrabniamy na kawałki, dodajemy do sałaty. Posypujemy oliwkami i posiekaną cebulką. Anchovis kroimy na małe paseczki i dodajemy do reszty. Na koniec układamy ugotowane i ostudzone jajko. Możemy posypać bazylią i doprawić oliwą z oliwek oraz delikatnie octem winnym i gotowe.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz