Sałatka nicejska
Pyszna, pożywna i łatwa w wykonaniu.
Na 1 porcję będziemy potrzebować:
pomidora
jajko ugotowane na twardo
sałatę lodową albo taką gotową mieszankę sałat dostępną w sklepach
kilka oliwek przekrojonych na pół
puszkę tuńczyka w sosie własnym
2-3 rybki anchovis do smaku
cebulę pokrojoną w plasterki
Do miski wkładamy sałatę, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę lub większe kawałki, jak kto lubi. Tuńczyka odsączamy na sitku, rozdrabniamy na kawałki, dodajemy do sałaty. Posypujemy oliwkami i posiekaną cebulką. Anchovis kroimy na małe paseczki i dodajemy do reszty. Na koniec układamy ugotowane i ostudzone jajko. Możemy posypać bazylią i doprawić oliwą z oliwek oraz delikatnie octem winnym i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz